Nyt køkken?
Få inspiration, tips og priseksempler

Velkommen til håndværker.dk’s guide om nyt køkken. Her kan du læse om de forskellige muligheder, priser, eksperternes råd, og hvad du ellers bør vide, inden du går i gang.

Hvad koster et nyt køkken?

Når du lægger budget, så husk, at bordpladen og de hårde hvidevarer kan komme til at koste lige så meget som selve køkkenet. Sæt også af til uforudsete udgifter. 10 % af budgettet til det uforudsete er en god tommelfingerregel.

Husk også eventuelle udgifter til vvs- og elinstallationer, hvis du laver meget om på indretningen. Det er langt billigere at placere køkkenvask og opvaskemaskine på samme sted som tidligere, for det kan blive dyrt at få lavet nye rør og afløb.

Det er også væsentligt, om du selv vil sætte dit køkken op, eller du vil have køkkenfirmaet eller en tømrer til det. Montering af et køkken koster typisk fra 20.000 kr og opefter incl. moms.

Prisen er således afhængig af mange faktorer. Nedenfor har vi samlet nogle eksempler på køkkenprojekter, så du kan få en ide om, hvor langt man kan komme med forskellige budgetter.

Svane køkken
Svane køkken
Svane køkken inkl. flot skifervæg, Troldtekt loft og Berry Alloc gulv.
Varighed: 2 uger
Pris: 130.000 - 150.000 kr.
Se projektet
Københavner køkken
HTH køkken
Køkken i hvid højglans med massiv lysolieret bambusbordplade og gråt epoxy gulv.
Varighed: 4 uger
Pris: 200.000 kr.
Se projektet
Køkken med Hansgrohe armaturer
Køkken med Hansgrohe armaturer
Køkken med Hansgrohe armaturer og hvidevarer fra Siemens.
Varighed: 6 uger
Pris: 150.000 kr.
Se projektet
Kvik køkken
Kvik køkken
Køkken med matte hvide elementer, bordplad i massiv røget eg og vask med en smart Quooker.
Varighed: 4 uger
Pris: 200.000 kr.
Se projektet

1

Indtast opgaven

2

Pris pr. mail

3

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit projekt

Beregn prisen her

Hvilken køkkenstil er du til?

Stilen er noget af det første, du skal beslutte dig for, inden du køber nyt køkken. Skal det være cool industrikøkken med stål og åbne hylder? Et fransk landkøkken med fyldningslåger, porcelænsvask og messing vandhane? Eller er du til det minimalistiske køkken med rene linjer? Eller noget helt fjerde?

Tænk på den øvrige stil i huset. Det er ikke sikkert, at det franske landkøkken passer til dit nye hus i minimalistisk stil med åbne rum og store vinduespartier.

Prøve at tænke 10 år frem i tiden. Måske er fronter i rød højglans hotte lige nu, men kan du holde dem ud i mange år fremover?

Der er masser af steder, hvor du kan finde inspiration. Kig i boligblade og livsstilsmagasiner, besøg køkkenfirmaernes udstillinger og søg på internettet. Der er masser af inspiration af finde, og det er godt at se en hel masse forskellige løsninger, inden du beslutter dig.

Køkken stålbordplade

Vælg det rigtige armatur - og spar penge på vandregningen

Hvis du overvejer et nyt køkken, er det værd at se på hvilket armatur du skal vælge. Mange tænker måske ikke over det, men der kan rent faktisk være penge at spare ved at vælge vandbesparende armaturer.

Familien Møller Martin fra Værløse sparede 38 % på deres årlige vandregning ved at have fokus på valget af armatur. Uden at ændre vaner eller at gå på kompromis med kvaliteten, blev besparelsen opnået.

Gode råd fra arkitekten om nyt køkken

  • Gå efter den stil, du kan lide. Også selvom du vil sælge inden for nogle år.
  • Overvej ekstra bordhøjde til køkkenbordet, hvis I er høje i familien.
  • Tænk over arbejdsgange i køkkenet. Der må ikke være for langt imellem håndvask, køleskab og kogepladen.
  • Tænk over placering af opvaskemaskinen. Måske vil du have den til højre for vasken og ikke til venstre?
  • Sørg for så meget bordplads som muligt
  • Husk stikkontakter ved alle bordplader
  • Fravælg overskabe, hvis du gerne vil have et let og luftigt køkken
Køkken uden overskabe

Tag eksperter med på råd om nyt køkken

Tag eventuelt kontakt til en indretningsarkitekt, hvis du gerne vil have lavet meget om i dit køkken. En professionel kan ofte se muligheder, du ikke selv har fået øje på. Hvis du bare vil have nye køkkenskabe i et eksisterende, så kan du tage en tegning med mål med ned i en køkkenbutik. Her vil de hellere end gerne lave en visualisering af dit drømmekøkken.

Du kan også vende det med din lokale tømrer. Han er vant til at sætte køkkener op og kan hurtigt give dig en pris på køkkenmonteringen.


Opmåling er første skridt

Inden du kontakter en rådgiver, er det vigtigt, at du får målt dit køkken rigtigt op. Medtag døre og vinduer på tegningen, husk at måle afstanden fra gulv til vinduer og at markere installationer som vand og el.
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at lave dit nye køkken
Køkkenet er et af de rum, der afgør helhedsindtrykket af en bolig mest. Hvis køkkenet er nyt og lækkert – og holdt i en neutral stil, de fleste kan se sig selv i – så er mange boligkøbere villige til at se igennem fingre med andre ting.
Anne Crone Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
Anne Crone
Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød

Hvor meget og hvordan bruger du dit køkken?

Det er vigtigt at overveje, hvordan du bruger dit køkken i dag, og hvordan du gerne vil bruge det fremover. Tilbringer du timer i dit køkken med at sylte, bage og kokkerere? Har du ofte gæster, som du laver mad til? Eller spiser du ofte ude eller tager take-away mad med hjem? Skal der være plads til at læse og lave lektier i køkkenet? Og skal der være plads til en spiseplads til én eller flere personer – og hvor skal hunden være?

Hvis I er mange, der laver mad på samme tid

Så skal du måske overveje en køkkenø. Så kan I stå flere rundt om den og arbejde. Hvis der ikke er plads til det, så skal du sørge for at få så meget bordplads som muligt. Du kan også overveje at få to håndvaske i køkkenet. Så kan den ene skylle af, mens den anden vasker grøntsager.

Hvor meget skabsplads har du brug for i dit nye køkken?

Overvej, hvor meget skabsplads, du har brug for. I dag vælger mange skuffer i stedet for skabe. Skuffer giver nem adgang til alt, der er i den. Men samtidig skal du huske på, at tingene skal stå ordentligt, fordi alt bliver flyttet ud og ind, hver gang skuffen åbnes og lukkes.

Hvis du gerne vil have et lyst og åbent køkken, skal du overveje at undgå overskabe. Du kan eventuelt vælge smalle overskabe eller hylder, hvis du har brug for pladsen. Hvis det er muligt, så overvej at lave en hel skabsvæg med skabe fra gulv til loft. Det giver et flot og roligt udtryk, men giver dig samtidig meget opbevaringsplads.

Nyt armatur?

Få viden om typer og priser her
Læs mere her