Overvejer du ny varmepumpe?
Få overblik over typer og priser her

Velkommen til håndværker.dk’s guide om varmepumper. Læs om de forskellige typer varmepumper, deres fordele og begrænsninger – og hvad det koster at få en varmepumpe installeret.

Hvad er en varmepumpe?

Grundlæggende producerer en varmepumpe energi ved at bruge naturens egen varme. Pumpen kan nemlig trække varme ud af jorden eller den luft, der er omkring boligen.


Miljøvenlig energi

Der er to gode grunde til at vælge en varmepumpe. For det første er det en meget miljøvenlig løsning. Det er en god måde at udnytte solen som vedvarende energikilde – for det er jo solen, der leverer den varme, som luften og jorden oplagrer. Du bruger kun el til at drive anlægget, så hvis du vælger vindmølle-el fra dit elselskab, bliver det ikke meget grønnere.


En varmepumpe er god økonomi

For det andet er det en økonomisk god løsning, selvom varmepumpen kører på strøm. En varmepumpe vil nemlig producere ca. 3 kWh varmeenergi pr. hver kWh, den bruger. Pumpen fremstiller altså tre gange så meget energi, som den bruger. En varmepumpe er dermed en fremragende løsning, hvis du gerne vil skære ned på dit el- eller olieforbrug.


Lavere elpris over 4.000 kWh

Hvis din bolig er registreret i BBR-registret som opvarmet med varmepumpe eller jordvarme, bliver din elafgift sænket for den del, der ligger over 4.000 kWh pr. år. For en typisk husstand kan det betyde en besparelse på 2-3.000 kroner.

Luft til luft varmepumpe

Tre hurtige facts om luft til luft varmepumper

 • Pumpen er let at installere. Selve installationen tager kun et par timer.
 • Ofte en god løsning til et mindre hus f.eks. sommerhus eller kolonihave, da den ikke kræver vandbårne radiatorer.
 • Ved at udnytte varmen fra luften vil du ofte spare over halvdelen af dit energiforbrug.


Sådan fungerer en luft til luft varmepumpe

Et luft til luft-anlæg består af en ude- og en indedel. Udedelen opsamler luft og sender det videre ind til indedelen, der sender enten varmt eller koldt indblæsningsluft ud i rummet, alt efter hvad du ønsker. Luft til luft-anlægget er en simpel installation, da begge dele blot skal kobles til en 230V eltilslutning.

Mange anlæg kan fjernstyres, hvilket betyder at du kan regulere varmen i dit sommerhus ved at sende en SMS til varmepumpen om, hvilken temperatur du ønsker. Så slipper du for de første kolde timer i sommerhuset.

Faktisk vil anlægget også kunne fungere som aircondition på de varme sommerdage, fordi du selv kan regulere varmen på den luft, der sendes ud i rummet.


Hvad kræves der for at installere en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft-varmepumpe stiller ikke store krav. Den varmer kun luften i rummet op og behøver derfor ikke vandbårne radiatorer. Derfor en den type af varmepumpe også en god løsning til for eksempel fritidshuse.

 • Pumpen er bedst egnet til huse, der bliver varmet op af el-apparater.
 • Du skal sørge for at støvsuge støvfilteret og fjerne blade fra udedelen.
 • Anlægget egner sig bedst til åbne rum som f.eks. køkken-alrum.
 • Du skal huske at holde døre åbne, hvis du ønsker varme i hele huset.

Luft til vand varmepumpe

Tre hurtige facts om luft til vand varmepumper

 • Kan anvendes til både boligopvarmning og opvarmning af brugsvand
 • Kræver mindre plads end et jordvarmeanlæg
 • Du kan udnytte varmen fra luften, og du får derfor et mere miljøvenligt varmeanlæg


Sådan fungerer en luft til vand varmepumpe

Anlægget består af to dele. En del, der placeres udenfor, og en, der placeres indenfor. Delen, der står ude, trækker luft gennem varmepumpen, som efterfølgende bliver overført til et kølemiddel. Herefter vil en kompressor hæve trykket og derved også temperaturen på kølemidlet. Det nu opvarmede kølemiddel bliver ledt ind i huset til indedelen, som ofte er koblet sammen med husets varmtvandsbeholder.

Når kølemidlet har opvarmet vandet i beholderen, bliver det ledt tilbage til varmepumpen og er klar til at blive opvarmet på ny.


Hvad kræves for at installere en luft til vand-varmepumpe?

 • Du skal have vandbåret gulvvarme og/eller vandbårne radiatorer.
 • Opsamleren, der er placeret udenfor, skal gerne stå mindst 5-10 meter fra nærmeste skel, da den støjer.
 • Et dårligt isoleret hus er ikke optimalt til en luft til vand-varmepumpe
 • Under installationen vil du være uden varme et par dage.


Hvad koster en luft til vand-varmepumpe

Varmeteamet Aps oplyser, at en luft til vand-varmepumpe koster fra 90.000 til 110.000 kr. uden energitilskud.

Bosch varmepumpe udedel
Bosch varmepumpe indedel

Jordvarme

Tre hurtige facts om jordvarme

 • Med et jordvarmeanlæg får du glæde af den varme, jorden indeholder.
 • Det er den varmepumpeløsning, der hurtigst tjener sig selv ind.
 • Du kan få varme fra jorden selv de koldeste måneder af året.


Sådan fungerer et jordvarmeanlæg

Et jordvarmeanlæg består af en jordslange og en varmepumpe. Jordslangen bliver gravet ned i din have i en meters dybde. Den fyldes med frostsikker væske, og når væsken er opvarmet af jordens varme, bliver den ført ind i huset til varmepumpen. Energien fra jorden bliver så via varmepumpen overført til husets centralvarmesystem eller varmtvandsbeholder.

Hvad kræves der for at installere et jordvarmeanlæg?

 • Plads til at grave jordslangerne ned i haven. Bemærk, at du også kan etablere lodrette jordvarmesonder, hvis det kniber med pladsen. Det er dog en dyrere løsning.
 • Du skal have vandbåret gulvvarme og/eller vandbårne radiatorer.
 • Jordslangerne skal tjekkes mindst en gang om året af en certificeret VVS- eller kølemontør.
 • Du skal være opmærksom på, at hvis du vælger at bygge til efter montering af jordvarme, så kan det være, at der ikke er jordslanger nok til at varme de ekstra kvadratmeter op. Du kan dog altid udvide anlægget, hvis der er plads i haven.


Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Det er meget individuelt, hvad det koster at få installeret jordvarme. Det kommer an på husets størrelse, men til et gennemsnitlig hus vil prisen typisk ligge på omkring 130.000-150.000 kr. uden energitilskud.
Energiklassen og det årlige energiforbrug betyder rigtigt meget, når en bolig skal sælges. Derfor kan det være en rigtig god investering at opgradere sit varmeanlæg.
Anne Crone Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
Anne Crone
Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
Varmepumpe installation

Må jeg selv installere en varmepumpe?

Arbejdet med tilslutning af el og kølemiddel skal foretages en af autoriseret fagmand. Det må du ikke selv rode med, uanset hvor fingernem du er. Derfor anbefaler vi, at du altid benytter en håndværker eller installatør, når du skal have installeret en varmepumpe, uanset type.

Find din lokale fagmand her

Håndværker.dk har gjort det nemt for dig at finde den helt rigtige specialist til dine opgaver i boligen. Brug vores søgefunktion til f.eks. at finde lokale VVS-installatører, som du så kan undersøge nærmere. På håndværkernes profilsider kan du se billeder af de projekter, de har udført, og du kan læse kundernes vurderinger.
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at installere din varmepumpe

Tilføj en varmepumpe til dit allerede eksisterende anlæg

Du kan også vælge en kombiløsning, hvor du beholder dit olie- eller gasfyr, men kombinerer det med en varmepumpe. Med denne løsning vil varmepumpen ofte stå for 50-70 % af dit varmeforbrug.

Tal med din lokale VVS-installatør om, hvilken løsning der vil passe bedst til dit behov.


Kombinér varmepumpen med solcelleanlæg

Hvis du kombinerer din varmepumpe med med et solcelleanlæg kan du være 100% selvforsynende størstedelen af året. Energien som solcellen producerer, vil nemlig være nok til at holde varmepumpen kørende.

Få tilskud til din varmepumpe

Energitilskud

Det muligt at opnå tilskud til en ny varmepumpe, hvis den fører til energibesparelse. Det betyder, at den eksisterende varmekilde skal skiftes ud, hvis du vil have tilskud.


Håndværkerfradrag

I 2016 og 2017 kan du få fradrag for arbejdslønnen til etablering af en varmepumpen – op til 12.000,- kroner pr. person.

Isolering?

Måske er du en af de mange danskere, der kan spare penge på varmeregningen.
Læs mere her