Ny terrasse?
Få inspiration, tips og priseksempler

Velkommen til håndværker.dk’s guide om terrasser. Her kan du læse om de forskellige muligheder, priser, eksperternes råd, og hvad du ellers bør vide, inden du går i gang.

Priseksempler

Terrassemiljø inkl. blomsterbede
Terrassemiljø inkl. blomsterbede
Stort terrassemiljø med lyse 30x60 cementfliser og antokitgrå Holmegårdssten.
Varighed: 1 måned
Pris: 150.000 kr.
Se projektet
Træterrasse
Træterrasse
Træterrasse i Frøslev Træ på ca. 50 m2.
Varighed: 4 dage
Pris: 20.000-25.000 kr.
Se projektet
Forbundne fliseterrasser
Forbundne fliseterrasser
To fliseterrasser med forbindende sti – samlet areal ca. 52 m2.
Varighed: 5 dage
Pris: 28.000 kr.
Se projektet

1

Indtast opgaven

2

Pris pr. mail

3

Du ringes op

Vores rådgivere vil hjælpe dig videre med dit projekt

Beregn prisen her

citat Det er en god idé at tænke over, hvad man skal bruge terrassen til. Skal den bare være en lille solplads?
Eller skal der være plads til spisebord? Så er det vigtigt, at terrassen ikke er for lille.
Man skal kunne trække stolene ud og komme rundt om bordet.
Morten Dalsgård - Arkitekt fra M4 Arkitekter
Morten Dalsgård
Arkitekt fra M4 Arkitekter
Træterrasse mørkt træ

Træterrassen

Med en træterrasse er der mange muligheder. Du kan vælge mellem mange forskellige træsorter, og der er næsten ingen grænser for, hvad der kan lade sig gøre, når du arbejder med træ.

De mange muligheder betyder dog ikke, at der er frit slag. Når du bygger nyt omkring huset, har det altid indvirkning på totalindtrykket, og forkerte beslutninger kan både være til varig irritation for dig selv og til skade for husets salgsværdi, når du engang skal af med det.

Derudover stilles der forskellige krav til træet, alt efter om det skal bruges til selve terrassen eller til fundamentet.

Træ til terrassens fundament

Da fundamentet vil være i direkte forbindelse med jorden, er det vigtigt, at du vælger en træsort med naturlig lang levetid. Det kan også være trykimprægneret træ, som er et forholdsvist billigt produkt. Men hvis du vil slippe for kemikalierne, kan du sagtens finde gode, langtidsholdbare træsorter på markedet.

Trykimprægneret træ er træ, der er behandlet med kemikalier for at gøre det mere holdbart. Hvis du vælger at bruge trykimprægneret træ, skal du gå efter NTR-mærket, der betyder, at imprægneringsmidlerne er godkendt af Miljøstyrelsen. Du skal dog træffe visse forholdsregler – f.eks. bør køkkenhave eller urter ikke være i nærheden af træet. I modsat fald risikerer du, at kemikalierne i træet kan forgifte afgrøderne.
Træterrasse Frøslev træ
Træterrasse med mørke terrassebrædder

Terrassebrædderne

Du har mange valgmuligheder, når du skal vælge træet, der skal bruges på de dele af terrassen, der ikke har kontakt med jorden. Her spiller dine ønsker til udseendet, prisen og holdbarheden ind.

En eksotisk træsort som teak er eftertragtet til terrasser. Den er flot og har et højt olieindhold, der beskytter træet, selv uden behandling. Men du skal også gribe dybt i lommen, for teak er blandt de dyreste træsorter, man normalt bruger til terrasser.

Der er kommet en del nye eksotiske hårdttræs-sorter på markedet, der er gode alternativer. Sorter som f.eks. Jatoba og Ipé er billigere end teak, men har stadig en god holdbarhed. De har typisk en mørkere og mere varm farve, der kan være rigtig flot.

Du kan også gå efter skandinaviske træsorter som eg, gran og fyr. Eg ikke helt billig, men er til gengæld en flot og modstandsdygtig træsort, der holder længe udendørs. Nåletræ er den billigste løsning, men skal være trykimprægneret eller have hyppig behandling for at holde længe.
Det vil oftest være bedst at vælge materiale, der matcher husets. Kig f.eks. på hvordan tag, udhæng, vinduer og døre ser ud. Vær opmærksom på, at en terrasse er en udbygning til huset, så den skal gerne fungere i forlængelse af det arkitektoniske udtryk huset har i forvejen.
Morten Dalsgaard - Arkitekt fra M4 Arkitekter
Morten Dalsgaard
Arkitekt fra M4 Arkitekter

Fordele og ulemper ved en træterrasse


Fordele

 • Med en træterrasse kan du tænke kreativt. Skal der f.eks. være indbyggede højbede? Eller måske en forhøjning med plads til solsenge. Eller en permanent bar i hjørnet?
 • Du kan få fornemmelsen af, at stue og terrasse hænger sammen. Specielt hvis der er trægulv i stuen, og du monterer store skydedøre, så du på en varm sommerdag kan åbne helt op og gøre stuen større.
 • Træ vil fjedre let og føles behageligt at gå på.

Udfordringer

 • En træterrasse vil have godt af at blive behandlet med olie hvert andet år – og gerne oftere. Så du skal regne med vedligeholdelse.
 • En træterrasse vil som udgangspunkt have en kortere levetid end en stenterrasse. Over tid er det svært helt at undgå skimmel eller råd.
 • I regnvejr vil en træterrasse ofte blive meget glat.

Stenterrassen

Der er mange muligheder, hvis du vælger at lave din nye terrasse af sten. Der findes grundlæggende tre forskellige typer sten til terrasser, som du kan læse mere om her. Du kan også vælge at kombinere forskellige slags sten og bruge de forskellige udtryk i stenene til et mønster.

Der findes et hav af sten og klinker til terrasser. Overordnet kan man opdele dem i kategorierne natursten, tegl og betonfliser.

Terrasse med natursten
Natursten
Natursten er meget anvendt til terrasser. Det helt unikke ved natursten er, at ikke to er 100 % ens, og at de er meget modstandsdygtige over for vejr og vind.
Terrasse med tegl og klinker
Tegl og klinker
Du kan også bruge tegl eller klinker til din terrasse. Det er hårdtbrændte mursten, som er lavet specielt til udendørs belægning.
Terrasse med Betonfliser
Betonfliser
Betonfliser er lette at lægge og vil ofte være den billigste af de tre typer. Betonfliser findes i mange størrelser.
Stenterrasse med betonfliser

Fordele og ulemper ved en stenterrasse

Fordele

 • Sten har længere holdbarhed end træ.
 • Sten er som regel skridsikre selv i vådt vejr (der findes dog enkelte stentyper med glat overflade).
 • Sten er lette at vedligeholde.
 • Mange forskellige muligheder for udtryk, farver og former.

Ulemper

 • Hvis du ønsker en hævet terrasse, kan det være besværligt at bruge sten.
 • Du skal luge ukrudt i fugerne.
 • Det kan ske, at en stenterrasse skal lægges om, hvis den bliver ujævn. Underlaget kan sætte sig over tid, eller et voldsomt regnskyl kan underminere stenene.

Regler for terrasser

Når du anlægger ny terrasse skal du være opmærksom på, om du overholder de regler, der er gælder. Her er nogle af de vigtigste:

 • Din terrasse bliver ikke regnet med i bebyggelsesprocenten, altså det antal m2 du må bebygge på din grund.
 • Hvis din grund er mindre end 300 m2, må du højest have overdækket terrasse på 5%
 • En hævet terrasse skal være mindst 2,5 meter fra skel.
 • Tagterrasser skal sikres med et værn, der er mindst 1 meter højt.

Ovenstående er bare et udsnit af de regler, der findes på området. Vi anbefaler, at du spørger din lokale tømrermester, så du er sikker på, at alle regler bliver overholdt.

Skal din nye terrasse være overdækket?

Overdækkede terrasser kan være en rigtig god ide, fordi du kan have glæde af den, selvom vejret ikke er det bedste.

Der er mange måder at lave en overdækket terrasse på. Du kan f.eks. overdække med et sejl, som du kan sætte op, når du har brug for skygge eller læ. Og du kan pille sejlet ned igen, når du vil nyde solens stråler. Det er en let, billig og fleksibel løsning.

Du kan også vælge at give din terrasse en fast overdækning, så der altid er tørvejr. Her er det meget vigtigt at vælge en løsning, der passer til dit hus, og det kan være en god idé at tale med en arkitekt eller bygningskonstruktør.

En specialist er med til at sikre, at du får en terrasse, der matcher dit hus og måske ligefrem forøger dets salgsværdi. Det er værd at tænke på nu, selvom du måske vil beholde dit hus i mange år.
Overdækket terrasse

Ny Udestue?

Få inspiration, gode råd og priseksempler
Læs mere her