Ny udestue?
Få inspiration, tips og priseksempler

Velkommen til håndværker.dk’s guide om udestuer. Her er en række gode råd samt inspiration og priseksempler til dig, der overvejer at udvide dit hus med en ny udestue.
 • Du skal være opmærksom på, at en udestue vil tage noget af lyset fra det rum, som udestuen ligger i forlængelse af. Det skal du tænke over, når du vælger, hvor udestuen skal placeres.
  Morten Dasgaard Arkitekt fra M4 Arkitekter
  Morten Dalsgaard
  Arkitekt fra M4 Arkitekter
 • Det er helt afgørende, at udestuen matcher husets stil. Ellers kan den trække helhedsindtrykket ned og gøre huset vanskeligere at sælge. Derfor vil jeg anbefale, at man får en arkitekt ind over.
  Anne Crone Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
  Anne Crone
  Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød

Priseksempler på udestuer

Udestue med Velux ovenlysvinduer og store glaspartier fra FP Alu-Glas
18m2 udestue
Udestue på 18 m2 med Velux ovenlysvinduer og store glaspartier fra FP Alu-Glas.
Varighed: 6 uger
Pris: 225.000 kr.
Se projektet
Præfabrikeret udestue fra Willab Garden med store vinduespartier inkl. udgangspartiet.
Willab Garden udestue
Præfabrikeret udestue fra Willab Garden med store vinduespartier inkl. udgangspartiet.
Varighed: 1-2 uger
Pris: 70.000 kr.
Se projektet
Udestue med Cembrit tagplader og store Outrup vinduer
25 m2 udestue
Udestue på 25 m2 med Cembrit tagplader, store Outrup vinduer og Plastmo tagrender.
Varighed: 6 uger
Pris: 200.000-300.000 kr.
Se projektet

Hvilken funktion skal din nye udestue have?

Det er det første spørgsmål, du skal stille dig selv. Hvad vil du primært have ud af din udestue? Skal den bare bruges som ly for sommerregnen og måske forlænge havesæsonen lidt? Skal der være plads til planter? Eller skal den fungere som et ekstra rum til huset og måske have plads til gæster?

Opvarmet eller ej?

Du skal også tænke over, om udestuen skal være opvarmet. Den opvarmede udestue giver langt større nytteværdi, men den er også dyrere at få opført. Og så skal den overholde visse krav. I bygningsreglementet betragtes en opvarmet udestue som en tilbygning. Det vil sige, at der er krav til isolering, materialer, konstruktion, rumhøjde og flugtveje.
Udestue orangeri funktion

Specialtegnet eller købe færdig udestue fra producent?

Der findes udestuer, der bliver lavet helt færdige på fabrikken, og som så bare skal samles og monteres hjemme hos dig. Eller måske foretrækker du, at udestuen bliver specialdesignet, så den matcher dit hus? I det følgende kan du læse mere om mulighederne.

De præfabrikerede udestuer

Du kan vælge at købe en mere eller mindre færdig udestue hos en producent. Det vil være den billigste løsning. I dag er der mange typer at vælge imellem. Lige fra den helt simple udestue til de mere avancerede orangerier. Ofte har producenterne også mulighed for at specialfremstille efter ønske.

Specialtegnet udestue

Du kan også vælge at få en arkitekt til at give et bud på udestuen. En arkitekt har måske nogle andre forslag til, hvordan udestuen kan udformes, end du selv har. Han eller hun er heller ikke bundet af bestemte produkter, som han skal sælge dig. En arkitekt vil kunne give dig et godt bud på, hvordan udestuen kommer i harmoni med den øvrige arkitektur, og hvordan den bedst placeres i forhold til huset og haven.

Willab garden udestue
Willab garden udestue
Håndværker der bygger udestue

Vil du bygge ny udestue selv? Eller skal en håndværker gøre det?

Håndværkeren giver tryghed

Uanset, om du vælger en udestue fix og færdig fra fabrikken, eller om du får den specialfremstillet, er det en god idé at få en håndværker til at hjælpe dig med at opsætte eller bygge udestuen.

Det kan være en vanskelig opgave at få udestuen integreret ordentligt og forsvarligt med huset. Ved at hyre en håndværker til arbejdet sikrer du, at arbejdet bliver udført ordentligt. Og du kan bruge tiden på andre ting. Langt de fleste producenter tilbyder at komme og montere udestuen hos dig. De samarbejder med erfarne håndværkere, der kender produkterne.
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at lave din nye udestue

Kend love og regler, inden du begynder

Om bebyggelsesprocenter

En udestue tæller med i boligens areal, og du skal derfor vide, om du overholder bebyggelsesprocenten på din grund, inden du går i gang. Bebyggelsesprocenterne fremgår af byggereglementet.

Normalt er byggeprocenten for almindelige villagrunde med et énfamilieshus på 30%. MEN, du skal se efter i lokalplanen, for der kan være særlige regler i dit område. Er der f.eks. tale om et sommerhus eller rækkehus, er byggeprocenten en anden. Spørg altid din kommune, så du er sikker.


Skal jeg søge byggetilladelse?

Ja, det skal du. Og du skal have byggetilladelsen fra kommunen, inden du går i gang. Det gælder både for opvarmede og uopvarmede udestuer. Du skal søge kommunen skriftligt. Din håndværker kan også hjælpe dig.

De fleste kommuner har en tjekliste, man kan downloade. Den giver dig overblik over, hvad der skal med i ansøgningen.

Men inden du søger, er det en god idé at få styr på bestemmelser i lokalplaner og eventuelle servitutter.


Hvad er lokalplaner og servitutter?

I en lokalplan for dit område kan der være regler om, hvordan og hvor meget du må bygge på din grund. Måske er der en såkaldt servitut på dit hus. Det kan være, at du bor i et fredet eller bevaringsværdigt hus. I servitutten kan der også stå, om du må bygge til eller ej. Spørg kommunen, hvis du er i tvivl.


Sæt dig ind i bygningsreglementet og spørg kommunen

Det kan blive en dyr affære, hvis din udestue ikke er godkendt og ikke overholder de gældende regler. I værste fald kan du risikere, at du skal rive hele tilbygningen ned.


Husk også at kontakte dit forsikringsselskab

Uanset hvilken form for udestue, du vælger, skal dit forsikringsselskab have besked. Udestuen skal indskrives i policen.

Nye vinduer?

Få viden og inspiration til dine nye vinduer
Læs mere her