Hulmursisolering
Få viden, priser og gode råd her.

Velkommen til håndværker.dk’s guide om isolering. Her kan du læse om de forskellige former for isolering, priser, eksperternes råd, og hvad du ellers bør vide, inden du går i gang.
Det er en relativ simpel operation, og vi gør din mur fin igen, så du kan nærmest ikke se, at vi har været der. Til gengæld kan du se effekten på dit varmeforbrug med det samme.
Michael Grandahl fra Isoteamet
Michael Grandahl
Isoteamet ApS

Isolering af hulmur – hvad er det?

Mange af os bor i huse, der er bygget med en indvendig mur og en udvendig mur. Imellem disse mure er der et hulrum. Først fra 1960’erne begyndte man at hulmursisolere, når man byggede nye huse, og i 1970´erne blev kravene skærpede.

Er dit hus fra før 1960, er det altså ikke sikkert, at det er hulmursisoleret – med mindre det er blevet gjort efterfølgende. Og selvom det er gjort, kan isoleringen over tid være sunket sammen, så den øverste del af muren ikke længere er ordentligt isoleret.

Hvordan foregår hulmursisolering? Det er et isoleringsfirma, der står for at hulmursisolere dit hus. De fjerner enten et par mursten eller borer et lille hul i ydermuren. Herefter blæser de isoleringsgranulat ind igennem hullet.

Hvordan finder jeg ud af, om mit hus skal have ny isolering?

Du kan se på tegninger af dit hus, om det er med hulmur. Men du kan ikke nødvendigvis se, om huset er efterisoleret. Du kan heller ikke se, hvor godt isoleringen har det. Michael Grandahl fra Isoteamet foreslår, at man mærker efter, om væggene er kolde, og om det trækker. Han siger også, at det kan være godt at se efter, om der er dannes skimmelsvamp på væggene. Det kan der typisk være der, hvor kulde og varme mødes.

Destruktiv måling eller kamera

Men du kan også få foretaget en måling af dit hus. Det kan enten være en destruktiv måling eller en termografisk måling af huset.

Ved en såkaldt destruktiv måling af huset, borer man et lille hul i muren og prøver, om man kan trække materiale ud af hulmuren med en lille krog. Er det et lille område af huset, der skal undersøges, kan det være en god metode. Det er også muligt at anvende et lille kamera, som via det lille hul i muren kan filme inde i hulmuren.

Termografisk måling

Det er også muligt at få lavet en termografisk måling af huset. Ved hjælp af et termografikamera kan man tage et foto, der med forskellige farver vil vise, hvor der slipper varme ud fra huset.

En termografisk måling vil give dig et godt overblik over hele dit hus, uden at du behøver at lave huller eller brække noget op. Det koster fra 5.000 kroner o opefter, alt efter hvor stort dit hus er. Til gengæld sparer du på håndværkertimerne, fordi du får et nøjagtigt billede af, hvor der skal sættes ind.

Hvilke materialer bruges til isolering?

Rockwool stenuld
Stenuld
Stenuld er en såkaldt mineraluld. Den isolerer rigtig godt, er billig og kan ikke brænde. Derfor er det et meget populært materiale at anvende.
Glasuld
Glasuld
Glasuld er også en mineraluld Isoleringsevnen er god, prisen er lav, og materialet kan ikke brænde.
Flamingo isolering
Flamingo
Flamingo har en god isoleringsevne og anvendes i nogen tilfælde til hulmursisolering. Flamingo findes både som små kugler og som plader.
Papiruld isolering
Papirisolering
Papiruld isolerer effektivt og er miljøvenligt. Det er fremstillet af genbrugsaviser, der er tilsat mineralske salte, der gør det brandsikkert. Fås både som plader og løst granulat til indblæsning.
Beregn nemt prisen på din isoleringsopgave
Indtast din opgave her og få en vejledende pris på din opgave. Du har også mulighed for at få et møde med en isolatør helt gratis og uforpligtende!

Beregn prisen her

Hvad koster det at isolere?

Det afhænger af, hvor stort huset er, og om der er eksisterende isolering. Et hus med 100 m2 hulmur, hvor der ikke er isolering i forvejen vil koste fra kr. 10.000 inkl. moms.

Pris på hulmursisolering

Det afhænger af antal kvadratmeter, og hvor stor tykkelse der isoleres med. Papiruld Danmark giver følgende priseksempel: Et hus med 140 mm2 loft, hvor der i forvejen ligger 0-5 mm eksisterende isolering, og hvor der indblæses yderligere 250 mm isolering. Pris fra kr. 18.700 inkl. moms inklusiv opsætning af en 15m lang gangbro samt 30 meter vindbegrænsning.

Hvor lang er tilbagebetalingstiden?

Udgiften til at få huset isoleret tjener sig relativt hurtigt ind igen. Typisk vil du have din investering tjent hjem i løbet af 2 - 3 år. Det afhænger selvfølgelig af, hvordan din bolig opvarmes, hvor ringe den gamle isolering var, og hvor gennemgribende den nye bliver. Effekten mærker du med det samme.

Husk at søge tilskud til isolering

Mange energiselskaber giver tilskud til at få isoleret. Kontakt dit energiselskab for at få mere at vide. Du skal huske at søge, inden du går i gang. Isoleringsfirmaet kan også hjælpe dig med at søge. I det fleste tilfælde vil tilskuddet også fremgå af tilbuddet fra isoleringsfirmaet.
Vi kan se, at en almindelig familie typisk sparer omkring 4.000 – 5.000 kroner om året på varmeregningen.
Rikke Henningsen Herguth fra Papiruld Danmark A/S
Rikke Henningsen Herrguth
Papiruld Danmark A/S
Isolatør

Kan du selv isolere?

Hvis der er tale om loftsisolering med måtter eller ruller, kan du godt gøre det selv. De er relativt nemme at arbejde med, men du skal regne med, at det kan svine noget. Og du skal være omhyggelig med, at der ikke kommer revner og huller. Og inden du går i gang, skal du også sikre dig, at dampspærren er i orden. Ellers skal den skiftes.

Du kan også få en håndværker til det. Du skal typisk have fat i en tømrermester eller en virksomhed med speciale i at isolere. Det sparer dig tid, og du sikrer dig, at arbejdet bliver gjort ordentligt og efter gældende regler.

Hvis du vælger at få indblæst løst isolering, skal du have et isoleringsfirma til det. Det er en relativ enkel opgave for dem, fordi de har maskinerne til det.

Hvis der skal hulmursisoleres, så er det bedst at få en håndværker til det. Og så er det oplagt at få ham til at se på, om også loft, krybekælder eller eventuelle skunke skal isoleres i samme omgang.
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at isolere dit hus
 • En af de markante forandringer på boligmarkedet de senere år er, at køberne interesserer sig meget mere for en boligs energiforbrug end tidligere. Vi ser, at huse i de dårlige energiklasser risikerer længere liggetider og dermed større risiko for, at man må gå ned i pris.
  Anne Crone fra Home
  Anne Crone
  Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
 • Hvis man sørger for at isolere sit hus ordentligt, så er man med til at nedbringe udslippet af C02, fordi man sparer på varmen. På den måde sparer man energi, og det er til gavn for os alle.
  Rikke Henningsen Herguth fra Papiruld Danmark A/S
  Rikke Henningsen Herrguth
  Papiruld Danmark A/S

Gasfyr?

Bliv klogere på gasfyr inkl. dets fordele og udfordringer
Læs mere her