Nyt tag med tagpap?
Vi giver dig priser, viden og inspiration

Velkommen til håndværker.dk’s guide om tagpaptag. Her kan du læse om de forskellige muligheder der findes med tagpap, se priser og få inspiration samt eksperters råd.

Pris på et nyt tagpaptag

Sammenlignet med andre tagtyper er tagpap en relativt billig løsning, da hverken materialerne eller montagen koster mange penge.

Prisen på et nyt tagpaptag afhænger af flere faktorer:

  • Arealet på dit tag
  • Skal der være ét eller to lag tagpap?
  • Tagets hældning
  • Med eller uden lister?
  • Er der kviste, ventilationskanaler, ovenlysvinduer eller andre detaljer, der kræver ekstra arbejde?
  • Drejer det sig om renovering eller helt nyt tag?
fladt tag med tagpap
Fladt tag med tagpap
250 m2 tag med Phønix tagpap og inddækninger omkring vinduer, skorsten og hætter.
Varighed: 2 uger
Pris: ca. 75.000 kr.
Se projektet
Tag med listedækning
Listetag med zinkindækning
Listetag inkl. detaljer af zinkinddækning, zinktagrender, gavle og stern i vedligeholdelsesfri beklædning.
Varighed: 2 uger
Pris: ca. 150.000 kr.
Se projektet
Listetag
Listetag
200 m2 stort tag i ICOPAL tagpap. Taget inkluderer nye listedækninger, lyskasse med ovenlysvindue og ny skorsten.
Varighed: 4 uger
Pris: ca. 200.000 kr.
Se projektet
Listetag
Icopal tag med listedækning
50 m2 stort listetag med Icopal tagpap af typen kul sort granulat.
Varighed: 3 uger
Pris: ca. 28.000 kr.
Se projektet

Er tagpap lavet af pap?

Nej, tagpap er ikke lavet af pap som i gamle dage. I dag består tagpap af to lag asfaltbitumen med syntetisk gummi omkring en kerne af polyesterfilt.

Der er forskellige typer tagpap alt efter, hvilken opgave det skal bruges til. Det tagpap, der bruges som overpap, er ofte bestrøet med et lag naturskifer. Det beskytter taget mod solens stråler og forlænger tagets levetid – men det gør også taget lidt mere modtageligt for algevækst.

Tagpap er ikke lavet af pap

Typiske måder at lægge tagpap på

fladt tag med tag

Med eller uden listedækning

Tagpap leveres ofte i lange baner, som er rullet op. Banerne lægges på langs eller tværs, og du kan vælge at dække samlingerne med trekantede lister, der også dækkes af tagpap.

Tagpaptag med listedækning er med til at give liv til en ellers meget ensartet flade. Lister lægges alene af æstetiske årsager, da de ikke har betydning for tagets tæthed.

Tagpap kan også leveres i mindre stykker, kaldet shingels, som lægges lagdelt. Udseendet minder om et skifertag.
Listetag

Skal du vælge listedækning?

Det er et rent æstetisk spørgsmål. Lister bryder tagfladen og skaber flotte linjer, der kan være med til at understrege husets arkitektur.


Hvilket underlag skal der til?

Da tagpap i sig selv er et blødt materiale, skal det lægges oven på et fast undertag bestående af vandfast krydsfinér, godkendte OSB-plader eller brædder. Det bedste (og dyreste) er brædder.

Endvidere skal du være opmærksom på de regler, der gælder for undertage i forhold til fugtighed i træet, afstand mellem fuger, ventilation og så videre. Tal med din fagmand om undertaget, inden I går i gang.
fladt tag med tagpap

Tagpappets levetid

Kvaliteten af tagpap er i dag meget høj, og du får et tag, der er lige så holdbart og med lige så lang levetid som de fleste andre tage. Som ved alle andre former for tag afhænger tagets levetid dog af forskellige faktorer.

Det handler om tagpappets kvalitet, om det er lagt ordentligt på, om det er i ét eller flere lag, om underlaget er i orden, om hvor meget taget hælder, og om du vedligeholder dit tag.

Hvis alt er gjort rigtigt, vil du have glæde af et tagpaptag i rigtigt mange år.
Anførselstegn Jeg anbefaler, at man tegner en abonnementsordning med et firma, der kommer en gang om året for at rense taget og give det algebeskyttelse. Det gælder for alle typer af tage, men særligt tage med tagpap, det er en grovere type, der er lidt mere modtagelig over for alger.
Stefan Høyer - Byg A/s
Stephen Høyer
Høyer Byg A/S

Kan du lægge tagpap selv?

Kan du gøre det selv? Ja, der er ingen regler for, hvem der må lægge et tag, men det er en krævende opgave, der kræver viden, håndelag og forberedelse.

Du skal op på taget, hvor du skal håndtere ild og ofte tunge ruller. Der skal bruges en forholdsvis stor brænder og flamme, og derfor er der risiko for brandskader på materialer og personer, hvis du ikke er forsigtig.

Det er selvfølgelig det nemmeste at lægge tagpap på et tag uden krummelurer. Hvis dit tag har ovenlys, udluftningskanaler, skotrender og lignende er det noget sværere. Tagets holdbarhed afhænger meget af, om tagpappet bliver lagt ordentligt på, og at det slutter helt tæt til. Ønsker du en garanti på dit tag, så skal du få en fagmand til at udføre arbejdet.

Håndværker der lægger tagpap
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at lave dit tagpaptag

Før du vælger nyt tag

Taget er en meget synlig del af dit hus, og det er vigtigt, at du vælger et tag, der passer til husets stil.

Du kan for eksempel undersøge, hvilken type tag der oprindeligt lå på huset og gå i dén retning. Men det kan også være, at du er i gang med at totalrenovere dit hus og vil gå efter et radikalt stilskifte.

Et tag af tagpap er et minimalistisk og let tag, der passer godt til mange moderne huse. Men det kan også være en fin løsning til ældre huse, der oprindeligt har haft f.eks. stråtag.

Er du derimod ejer af en patriciervilla, er et tag af tegl måske et mere oplagt valg.

Spørg din håndværker og tjek lokalplanen

Det er selvfølgelig helt op til dig, hvilket tag du vælger til dit hus. Spørg eventuelt din lokale tømrer, arkitekt eller byggerådgiver til råds, inden du vælger materiale.

Du skal også være opmærksom på, at der i lokalplanen for dit område eller i tinglyste servitutter på matriklen kan være bestemmelser om, hvilke materialer du må bruge til dit tag.

Lidt om lokalplaner og servitutter

Din kommune har udarbejdet en lokalplan for det område, du bor i. I den kan der være bestemmelser om, hvilke typer af tag, du må have. Du kan som regel finde lokalplaner på din kommunes hjemmeside – ellers forhør dig hos kommunen.

Der kan også være en tinglyst servitut på din ejendom. Det kan for eksempel være, hvis din ejendom er fredet. I servitutten kan der også være begrænsninger i forhold til, hvad du må lave af ændringer på dit hus.

Gratis guide til klare aftaler med din håndværker - kom godt i gang med dine opgaver i jus eller have, hent guide her

Alternativer til tagpap

Har du overvejet, om en anden type tagbelægning kunne være en løsning? Prøv f.eks. at kigge nærmere på:

Ståltag
Ståltag
Ståltag
Tegltag
Tegltag
Tegltag
Eternittag
Eternittag
Eternittag
Skifertag
Skifertag
Skifertag

Tegltag?

Bliv klogere på det klassiske tegltag, som er den mest udbredte tagtype i Danmark
Læs mere her