Nyt trægulv?
Få inspiration, viden og priseksempler

Velkommen til håndværker.dk’s guide om nyt trægulve. Her kan du læse om de forskellige muligheder, priser, eksperternes råd, og hvad du ellers bør vide, inden du går i gang.
Vælg så vidt muligt samme træsort i hele huset. Det giver et roligt udtryk. De lyse træsorter passer som regel godt til den nordisk byggestil. Ellers kan det også være en god ude at tænke over husets oprindelige stil, når du vælger nyt gulv.
Morten Dalsgård - Arkitekt fra M4 Arkitekter
Morten Dalsgård
Arkitekt fra M4 Arkitekter

Priseksempler

Afslibning af 173 m2 gulv
43 m2 Tarkett plankegulv
Der er lagt 43 m2 plankegulv i ask fra Tarkett.
Varighed: 1½ dag
Pris: 25.000-35.000 kr.
Se projektet
Gulvafslibning af 110 m2 gulv
40 m2 Tarkett parketgulv
Der er lagt 40m2 3-stav fletparket fra Tarkett.
Varighed: 2 dage
Pris: 25.000-35.000 kr.
Se projektet
Massivt trægulv

Hvilke typer trægulve findes der?

Massive trægulve

De mest holdbare trægulve er plankegulve, bræddegulve og massive parketgulve. Disse typer består af massivt træ, som kan slibes igen og igen og dermed holde det flotte udseende i årevis.

Forskellen på brædder og planker er dimensionerne. Planker er mindst 12 cm brede og 14-30 mm tykke. Parketgulve derimod består af flere mindre stave samlet i to rækker i et bræt. Stavparketgulv er når stavene lægges i flotte mønstre – f.eks. sildebensparket.

Vær opmærksom på, at træ er et levende materiale, der reagerer på luftfugtigheden ved enten at udvide eller trække sig sammen. Der vil derfor, specielt i brædde- og plankegulve, være en lille forskel på størrelsen af fugerne mellem brædderne alt efter årstid. Parketgulve er mindre påvirkelige.

Klodsegulve

En sjældnere udgave af det massive trægulv er klodsgulvet, der består af træstykker, der monteres med endetræet opad. Det giver et helt specielt og smukt udseende, der skiller sig ud fra mængden.

Med den rette overfladebehandling er et klodsegulv meget hårdført og kan f.eks. være velegnet i et køkken, hvor der af og til smutter køkkengrej på gulvet. Endetræet tager bedre mod stød og slag end et plant trægulv, der i uheldige tilfælde kan splintre.

Da et klodsegulv er endetræ, er det ret følsomt over for fugt. Det stiller derfor visse krav til såvel den underliggende konstruktion som til overfladebehandlingen.
Klodsegulv
Lamelgulv

Lamelgulve

En anden mulighed er lamelgulvet, der er opbygget af tre lag. Det nederste bundlag er ofte af nåletræ, Omkring en kernen en træbaseret plade (f.eks. af MDF, krydsfiner eller spån) og øverst et slidlag af træ på ca. 1-6 mm som fås i mange træsorter.

Lamelgulve er stabile, ofte billigere end massive trægulve og nemme at lægge. Til gengæld er holdbarheden ikke den samme, da det tynde slidlag kun kan slibes få gange – og ved nogle gulve slet ikke.

Den helt billige løsning er laminatgulvet, der ligner træ uden at være det. Det kan være en løsning, hvor du vil have et billigt men slidstærkt gulv, der ikke kræver meget vedligeholdelse. Du kan få laminatgulve i mange forskellige variationer.

Mange muligheder med nyt trægulv

Træsorten et af de vigtige valg, du skal træffe, når du vælger trægulv. Umiddelbart er det farven og strukturen, der er den synlige forskel på de forskellige træsorter, du kan vælge imellem. Men du skal også være opmærksom på træets hårdhed – særligt, hvis dit gulv kan blive udsat for trykmærker.
Lyst gulv farver
Farver
Her er det din smag, der afgør dit valg. I de senere år er de grålige nuancer blevet populære, måske fordi de har den diskrete skønhed, der passer godt til skandinavisk byggestil. Du kan også gå i en mere sydlandsk retning med varme og mørke nuancer.
Sildebensgulv struktur
Struktur
Vil du gerne have et strømlinet gulv, der ikke gør opmærksom på sig selv? Eller må det gerne give en rustik stemning til rummet? Udvalget på markedet er stort. Du kan få ensartede gulve uden knaster og med svage åretegninger – og du kan få gulve med masser af farvespil, tydelige årer og knaster. Det afhænger helt af den stil, du gerne vil have i dit hjem.
Gulv hårdhed
Hårdhed
Et trægulvs evne til at modstå trykmærker betegnes hårdhed og måles i den såkaldte Brinell-skala. De klassiske træsorter eg og bøg er middelhårde, mens en eksotisk træsort som eksempelvis Jatoba er særdeles hård. Også ask og canadisk ahorn ligger i den høje ende. Blandt de blødere træsorter finder vi bl.a. fyr, kirsebæk og birk.

Skal du lægge gulvet selv eller bruge en håndværker?

Mange danskere kaster sig ud i at lægge nyt trægulv selv. Det er der intet til hinder for, blot du gør dig umage med at sætte dig ind i fremgangsmåden. Mange producenter giver en udførlig vejledning, som du sætte dig ind. Når først gulvet ligger der, er det for sent – og i hvert fald dyrt – at rette op på fejl. Flere forhandlere tilbyder også montering af trægulve. Alternativt kan du bruge en tømrermester til at lægge dit gulv. Med en fagmand sikrer du dig, at alle forhold bliver taget i betragtning, og at gulvet lægges korrekt.

Med en fagmand følger en garanti

En anden fordel ved at lade en fagmand lægge gulvet eller købe monteringen gennem forhandleren er, at de står inde for kvaliteten. Hvis du opdager en fejl efterfølgende, skal du ikke selv have fat i værktøjskassen, men blot kontakte den, der har stået for monteringen. Så tager de sig af sagen.
Håndværker der lægger gulv
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at renovere eller udskifte dit trægulv

Hvordan skal overfladen på dit nye trægulv behandles?

Et trægulv skal have en overfladebehandling for at give det et flot udseende, der holder i lang tid, og som let kan rengøres. Her er nogle af de mest udbredte behandlinger:

Lak

Her får du en særdeles slidstærk overflade, der beskytter træet mod pletter og fugt, og som er nem at holde ren. Da gulvet ikke tager imod fugt, skal du være opmærksom på, at mærker og ridser ikke vil rejse sig igen ved gulvvask.

Sæbe

En populær overfladebehandling, der er velegnet til lyse træsorter. Hvis du gerne vil lysne gulvet, kan du ludbehandle det, inden du giver det sæbe. Det giver træet en flot, lys glød. Du kan få gulvsæbe i natur eller med pigment, der opfrisker det lyse udseende.

En fordel ved sæbebehandling er, at sæben tillader vand at trænge ned i træet, således at ridser og skrammer vil rejse sig.

Voks

Overfladebehandling med voks giver en blød og lækker overflade, der giver en vis beskyttelse mod snavs, og som er let at rengøre. Voks kan benyttes efter ludbehandling, og det er en god ide at efterpolere med en klud, svamp eller en polermaskine. Det er nemt at vedligeholde gulvet med en ny omgang voks.

Olie

Vil du bevare træets naturlige udseende, kan oliebehandling være en god løsning. Olien trænger ned i træet og fremhæver dets glød, struktur og åretegninger. Træets overflade bliver rustik og får samtidig en god beskyttelse mod snavs, selvom træet ikke indkapsles i samme grad som f.eks. lak.

Hvis du ønsker en mere blank overflade, kan et oliebehandlet gulv poleres op. En klar olie uden pigment vil med tiden blive en anelse mørkere, så hvis du har et lyst trægulv, kan du vælge en hvidpigmenteret olie.

Alternativer til trægulv

Der findes mange alternativer til trægulv, som også kan give dig et flot resultat, men ofte til billigere penge.
Klik på den enkelte gulvtype og bliv hurtigt klogere.

Laminatgulv
Laminatgulv
Laminatgulv
Linoleumsgulv
Linoleumsgulv
Linoleumsgulv
Vinylgulv
Vinylgulv
Vinylgulv
Korkgulv
Korkgulv
Korkgulv

Nyt laminatgulv?

Få inspiration, viden og gode råd her
Læs mere her