Overvejer du nyt tag?
Og vil du vide, hvad det koster?
Kom godt i gang med vores guide.

Velkommen til håndværker.dk’s guide om tag. Her kan du læse om de forskellige tagtyper, priser, eksperternes råd, og hvad du ellers bør vide, inden du går i gang.

Hvilken type tag vil du have?

Et tag skal naturligvis beskytte huset mod vind og vejr, men det har også en stor arkitektonisk betydning som et af bygningens mest markante elementer.

Der findes mange tagudformninger, men nogle er mere udbredte end andre. I mange tilfælde er det bestemt i lokalplanen, hvilke typer tage der er tilladt i et område – så husk at tjekke den, inden du bestemmer dig for, hvordan dit tag skal se ud.
 • Det kan være en god idé at se på, hvordan dit hus oprindeligt så ud. Hvilke kendetegn havde det? Prøv af finde ud af, hvilke tagsten der lå, og hvordan proportionerne var. Så har du et godt udgangspunkt for at vælge et nyt tag, der vil passe godt til dit hus.
  Morten Dasgaard Arkitekt fra M4 Arkitekter
  Morten Dalsgaard
  Arkitekt fra M4 Arkitekter
 • Få altid kigget dit undertag og tagkonstruktion igennem, før du får lagt nyt tag på. Brug lidt tid på at få beskrevet dit tagprojekt grundigt. Det giver håndværkeren bedre mulighed for at give dig et ordentligt tilbud, som holder.
  Niels Heidtmann fra Komproment
  Niels Heidtmann
  Komproment

De mest udbredte tagtyper i Danmark

En meget almindelig tagtype, hvor to ens tagflader mødes i rygningen og falder symmetisk. Hældningen er ofte 45 grader, men kan også være mindre eller større. Den helt enkle type er heltaget, mens den afvalmede udgave giver taget lidt flere vinkler.

Saddeltag
Saddeltag
En meget almindelig tagtype, hvor to ens tagflader mødes i rygningen og falder symmetisk. Hældningen er ofte 45 grader, men kan også være mindre eller større.
Se projektet
Fladt tag
Fladt tag
Helt flade tage er ikke længere tilladt, idet hældningen mindst skal være 1,5%. Flot til moderne, minimalistisk arkitektur.
Se projektet
Mansardtag
Mansardtag
På denne tagtype er tagfladen delt i to med forskellig hældning. Tidligere en udbredt tagtype, der dog ikke bruges meget ved nybyggeri længere.
Valmtag
Andre typer
Listen er meget længere, og du kan også støde på pyramidetage, buetage (tøndetage), københavnertage, kuppeltage og mange andre specielle tagudformninger.

Hvad koster et nyt tag?

Der er mange hensyn at tage, når du vælger tagbelægning. Du skal finde ud af, hvilket visuelt udtryk, du ønsker – men også pris, holdbarhed og den eksisterende tagkonstruktion (f.eks. hældning og bæreevne) spiller ind.


Hvis du ønsker at lægge nyt tag selv, skal du desuden undersøge, hvilke krav der stilles til montagen.


Vi hjælper dig, så du kan træffe den rigtige beslutning. Få overblikket i tabellen her og klik dig ind på de enkelte tagtyper, hvis du vil vide mere. • Type
  Pris
  Levetid
 • 1.200 - 2.300 kr. pr. m2
  50-75 år
 • Betontegl
  800 - 1.400 kr. pr. m2
  50-70 år
 • 700 - 800 kr. pr. m2
  40-50 år
 • 900 - 1.500 kr. pr. m2
  30-40 år
Denne tabel er udviklet i samarbejde med en tagekspert og ud fra generel reserach på tage.

Bemærk:
Det er muligt at søge energitilskud til renoveringer, der generelt nedsætter energiforbruget i boligen. Tal med din håndværker om det.

Priseksempler

Flere faktorer afgør, hvad et nyt tag løber op i. Tagstenenes m2-pris, tagarealet og tagets konstruktion (f.eks. kviste) er de vigtigste. Og så er der de ekstra ting, man ofte for ordnet samtidig – f.eks. ny skorsten og nye tagrender.

Her er nogle eksempler på, hvad konkrete tagprojekter kostede.

Tag med diagonale eternit tagplader
Tag med eternit tagplader
200 m2 tag med diagonale eternit-tagplader og zinkbeklædninger.
Varighed: 5 uger
Pris: ca. 250.000 kr.
Se projektet
Tag med natur tagsten
Tag med natur tagsten
95 m2 tag med Creaton Natur tagsten i rød samt Velux tagvinduer, Rheinzink zinktagrender og nedløbsrør.
Varighed: 1 uge
Pris: ca. 100.000 kr.
Se projektet
Listetag
Listetag
Listetag inkl. zinkinddækning og zinktagrender.
Varighed: 2 uger
Pris: ca. 150.000 kr.
Se projektet
Ståltag med profilmetal tagplader
Ståltag
156 m2 stort tag med Profilmetal tagplader lagt af Profilmontage ApS.
Varighed: 1½ uge
Pris: 150.000 kr.
Se projektet
Et tag skal både se godt ud på billeder og være i god stand, når man kommer tæt på. Taget er i top 3 over det, boligkøberne undersøger grundigst, inden de skriver under på en bolighandel.
Anne Crone Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
Anne Crone
Indehaver af Home Glostrup, Taastrup, Roskilde, Greve og Solrød
Find håndværker
Find den helt rigtige håndværker til at lave dit tag

Kan du selv lægge dit nye tag? Eller er det bedre at bruge en håndværker?

Du må gerne selv fjerne dit gamle tag og lægge et nyt. Eneste undtagelse er asbestholdige tagplader, som altid skal håndteres af fagfolk.

Men selvom loven ikke forhindrer dig i at gå i krig med taget selv, bør du alligevel tænke dig godt om.

Håndværkeren giver tryghed

Som nævnt andetsteds på siden er der en række love og regler, der skal overholdes, hvis du vil have sikkerhed for, at produktgarantien holder, og forsikringen dækker.

Hvis du vælger en god håndværker til opgaven, sikrer han, at taget følger alle regler. Desuden har han den erfaring, der gør, at ingen detaljer bliver overset, og at tagets finish bliver perfekt.


Håndværker der lægger tag

En overkommelig investering i god nattesøvn

Et professionelt monteret tag holder længe. Det ser godt ud. Det bidrager til at sikre dig en god pris, når huset engang skal sælges. Og det er slet ikke så dyrt, når du fordeler investeringen i en håndværker ud over tagets levetid.


Vi anbefaler, at du vælger en håndværker til opgaven. Find den helt rigtige her på håndværker.dk, hvor du kan se billeder af forskellige håndværkeres tagprojekter og læse andre kunders vurderinger af deres arbejde.

Forbered dig, inden du henter tilbud på et nyt tag

Mange håndværkere er vant til at give et overslag ud fra en løs beskrivelse af projektet. Men gør dig selv og din håndværker den tjeneste at tænke alle detaljer godt igennem, inden du beder om et tilbud.


Det hjælper håndværkeren, så han kan udregne et mere præcist tilbud til dig. Og du minimerer risikoen for negative overraskelser senere hen.


Derfor: Tænk dit projekt godt igennem og beskriv tydeligt:

 • Hvad du skal have løst (gå i detaljer og beskriv også, hvis du f.eks. vil have ovenlysvinduer, kvister, tagrender el.lign. inkluderet i tilbuddet)
 • Hvornår arbejdet skal stå færdigt
 • Eventuelle ønsker til specifikke materialer

Hvis du ikke har en fornemmelse af, hvordan opgaven kan løses, så spørg håndværkeren om løsningsforslag. En erfaren håndværker vil ofte kunne komme med alternativer til de løsninger, man umiddelbart forestillede sig.


Inden du går i gang med at indhente tilbud, bør du gøre dig klart, hvad opgaven nogenlunde indebærer for dig mht. økonomi. Du bør også sætte dig ind i, hvilke forholdsregler du skal tage, inden du sætter din underskrift på et tilbud og dermed binder dig.


Hent vores gratis guide til håndværkeraftaler

Vi har udarbejdet en gratis guide til aftaler med en håndværker. Du kan downloade den ved at klikke herunders.


Gratis guide til klare aftaler med din håndværker - kom godt i gang med dine opgaver i jus eller have, hent guide her

Love og regler om nyt tag

Når du lægger nyt tag, skal du være opmærksom på de love og regler, der gælder. Det er særligt vigtigt, hvis du selv lægger taget. Hvis du hyrer en professionel håndværker til det, er han ansvarlig for, at dit nye tag opfylder kravene.


Du skal dog altid selv være opmærksom på, om lokalplaner eller servitutter stiller specifikke krav til tagets type og udformning.


Hvad er lokalplaner og servitutter?

En lokalplan er din kommunes regler for et bestemt område. Den kan i visse tilfælde indeholde bestemmelser om, hvilken type tag der må lægges. f.eks. findes der sommerhusområder, hvor kun stråtag er tilladt.


En servitut er en bestemmelse, der er tinglyst på selve ejendommen. Den kan være tilfældet, hvis ejendommen er fredet og således underlagt visse begrænsninger mht. hvad du må ændre.


Skal du have byggetilladelse?

Nej, som regel ikke. Men det kan alligevel være en god ide at snakke med kommunens byggeafdeling, hvis du skal i gang med et større tagprojekt.


Sæt dig ind i bygningsreglementet

Hvis du selv lægger taget, skal du være opmærksom på kravene i bygningsreglementet. Heri bestemmes de overordnede regler mht. tagkonstruktion, brandsikring, isolering osv.


Det kan blive en dyr affære, hvis dit nye tag ikke bliver lavet efter såvel byggereglerne som producentens forskrifter. Du kan miste produktgarantien, forsikringsdækningen og i værste fald blive tvunget til at fjerne din tagbelægning igen.

Husk også disse ting, når du skal have nyt tag eller renoveret det gamle

Du kan med fordel få ordnet andre opgaver, når håndværkerne alligevel er i gang med taget

For eksempel er det oplagt at få renoveret tagrender og nedløbsrør, forbedre isoleringen af loftet eller måske få sat nye ovenlys eller kviste i.

Det er billigere at gøre det samtidig med tagprojektet end senere. Snak med din håndværker om det, når I planlægger opgaven

tagrende

Isolering?

Måske er du en af de mange danskere, der kan spare penge på varmeregningen.
Læs mere her

Isolering?

Måske er du en af de mange danskere, der kan spare penge på varmeregningen.
Læs mere her

Isolering?

Måske er du en af de mange danskere, der kan spare penge på varmeregningen.
Læs mere her